Barcelona: a jó bornak nem kell cégér

Hosszú évek óta tény, hogy Barcelona az európai nagyvárosok körében a kötelezően meglátogatni valók egyike. A katalán főváros jól láthatóan duzzad az erőtől, tobzódik az innovációban, kitartóan szépíti tovább magát. Barcelona figyelemre és irigylésre méltó.

Miért jó Barcelonában turistáskodni?

A magyar turista nem csupán azért irigykedhet, mert mindenhol szembesül az általános jólét egyértelmű jeleivel. Irigykedhet azért is, mert a város lakói jól láthatóan tele vannak életkedvvel, és mediterrán emberekként kellően kiélvezik az utcákon való lét örömeit. Barcelona pompás hely azon látogatók számára, akik egyformán nyitottak a múlt művészeti, építészeti, kulturális örökségeinek felfedezése és a szupermodern városfejlődési formák megismerése iránt.

Barcelona – generációs ellentétek nélkül

Érdemes tudni azt is, hogy Barcelona minden generáció számára vonzó. Az utóbbi években rohamosan fejlődik a város bulizós jellege, az ide áramló fiatalok nagy örömére. Megunhatatlan korzózni a város világhíres sétányán, a La Rambla-n. Itt gond nélkül sodródnak egymás mellett elegáns dámák, tisztes öregurak, vihogó tizenévesek, meg persze a rengeteg turista. Az utcazenészek, komédiások, különcök gondoskodnak arról, hogy senki se unatkozzon.

Ebben a városban az a pompás, hogy városnegyedek sokasága vetélkedik jó esélyekkel a helyiek és a látogatók rokonszenvéért. A középkorban is menőnek számító El Born negyed szűk utcáin manapság menő, többnyire a 25-35 év közötti beérkezett nemzedék piheni ki esténként, hétvégeken a kemény napi munkát. Mustrálja a csodálatosan renovált családi házakat, és arról álmodozik, hogy egyszer egy ilyet vehessen. Divatos bárok, lépten-nyomon és éttermek, ahol a katalán gasztronómiai hagyományokat zseniális mesterszakácsok értelmezik át modernbe.

Barcelona és a gasztronómia

A gasztronómiai kalandozásoknak van megannyi más lehetséges színtere is. Az igazán ínyenc turistának nem érdemes minden reggelijét a hotelben elköltenie. A város legnagyobb piacán, a Boqueriában csomó magas színvonalú és ugyanakkor roppant hangulatos bár található. Csodásak a kávék, a friss croissant-ok, meg a szendvicskompozíciók. Esténként helyi és külföldi baráti társaságok sokasága űzi a tapas bárok végiglátogatásának sportját. A Gótikus Negyed (Barri Gótic) e tekintetben a legdivatosabb.

Amit Barcelonában mindenképpen látni kell

Barcelona látnivalókban minden képzeletet felülmúlóan gazdag. Rövid városlátogatás esetén fel van adva a lecke! De hiszen a Sagrada Família önmagában képes órákra lebénítani a látogatót rendkívüli izgalmaival, semmihez sem hasonlítható egyediségével, Gaudi mester furfangjaival. Állítólag 2026-ban akarnak az 1882-ben elkezdődött építkezés végéig jutni.

Rengeteg időt érdemes eltölteni Barcelona csodálatos parkjaiban. A Parc de la Ciutadella meg a Gaudi csavaros fantáziájának ugyancsak színteret adó Parc Güell például kihagyhatatlan. Barcelonában az a csodás, hogy a művészetek habzsolásához sem kell múzeumokba látogatni. A művészeti csodák ott pompáznak magukon az utcákon s tereken. Elég a Casa Milá épülete elé állni az utcán és tátott szájjal, tág szemekkel és leeső állal bámulni újfent Gaudi építészeti zsenialitását.

E sorok írója a gótika szerelmese. A barcelonai katedrális (La Seu) és a gótikus negyed tekervényes, apró utcái, a középkort annyira szépen megidéző házai nagy élmény egy ilyen ember számára. Egyik ámulatból a másikba kerül a látogató. A katedrális előtti téren vasárnaponként, déltájban egyfajta utcabált rendeznek, ahol a turista akár be is állhat a hagyományos katalán sardana táncát járók közé.

Barcelona a focirajongók egyik mekkája

Igazán más: A focirajongó még véletlenül se hagyja ki a világ jelenleg legjobbjának számító klub, a Barca stadionjának (Nou Camp) meglátogatását. A meccsekre nehezen és roppant drágán lehet jegyet kapni, de 11 euróért meglepően sok mindent megnézhet az ember a stadionon belül. Gyakorlatilag a stadion gyepén kívül bárhová mehet, benézhet. Lépdelni lehet abban az alagútban, ahol a zseniális Lionel Messi szokott közlekedni az öltöző és a játéktér között! Persze kellő képzelőerő szükséges ahhoz, hogy valaki az üres stadionban igazán elképzelje a telt ház hangulatát.

Mekkora mákjuk van ezeknek a barcelonaiaknak!

Az idelátogató legalább átmenetileg részese lehet azoknak az örömöknek, amelyeket a helyiek oly természetszerűen élvezhetnek.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.