Az ír nyelv története

A történelem során az ír népek klasszikus nyelve a kelta volt, amely időszámításunk előtt 1200-ig vezethető vissza. Írországban ez ma is hivatalos nyelv, bizonyos területeken napi szinten használják az ott élők.

A brit uralom végén a legtöbb helyen, betiltották az ír nyelvet, így az ezen anyanyelven beszélő lakosok a sziget nyugati felére szorultak. Pontosan ennek eredményeképp a nyugati régióban találkozhatunk leginkább ezzel a nyelvvel.

Miután 1922-ben kikiáltották az általunk ismert Ír Köztársaságot, az embereket az ír használatára egyre inkább bátorították, bizonyos pozíciókban elvárásnak számított.
Bár ez ma már nem létezik, azért legtöbb iskolában a gyermekek kötelesek írül tanulni, hogy legalább némi alaptudásra szert tegyenek.

Hol találkozhatunk ír nyelvvel?

Írország legtöbb területén hallhatunk ír beszédet (beleértve Észak-Írországot is, a közhiedelem ellenére), bizonyos helyeken sokkal inkább érvényesül, míg máshol kevésbé. Gaeltecht régióban még mindig túlnyomórészt ez a beszélt nyelv, olyannyira, hogy az utcatáblák, kiírások is írül láthatóak, a pubokban, éttermekben pedig főként ezt használják.

A nyugati parton több városban is találkozunk az igazi ír anyanyelvvel. Ilyenek Galway, Aran Islands, Spiddal, Gweedore. Bátran kérdezzünk meg bárkit, örömmel fog minket a jó irányba terelni, ha ezt egy igazi ír szájából szeretnénk hallani.

A legtöbb gyermek úgy nő fel, hogy szinte tökéletesen megtanul írül az iskolában, ezért sokszor jobban ismerik és használják a nyelvet, mint a szüleik. Ha olyan helyen járunk, ahol rendszeresen használják a nyelvet, egy idő után észrevesszük, hogy gyakorlatilag összevegyítik az angollal; hol jobban beleszövik, hol nem, attól függően hogy éppen kivel és miről beszélgetnek.

A legjobb módja hogy megtapasztaljuk ennek a hangzását, ha egy csapat kocsmában üldögélő férfi kommunikációját figyeljük. Séta közben beszélgető párok és barátok mögé nem javasolt ossonnunk és követnünk őket. Amennyiben semmibe és senkibe nem botlunk ami eléggé írül hangzana a fülünknek, keressünk a rádión híreket, vagy egyéb műsorokat.

Végezetül pedig, akár sikerült egy kis ír tudásra szert tennünk akár nem, érdemes felkeresni egy pubot, ahol tradícionális ír zene szól. Egy Guinnessel a kezünkben hamar megfeledkezhetünk róla, ha esetleg nem jártunk sikerrel.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.