Kutak amelyeket látni kell

A szökőkutak eredetileg tisztán funkcionális célt szolgáltak. A középkorban, a mór és a muzulmán kerttervezők szökőkutakkal teli csodálatos kerteket varázsoltak. XIV Lajos francia király a versailles-i kertben építtetett szökőkutakkal az ember természetformáló erejét hangsúlyozta. A 19. század végére már pusztán csak dekoratív célból épültek/épülnek szökőkutak. Európa legtöbb városában rábukkanhatunk egy-egy díszes barokk szökőkútra.

Fuente de los Leones ,(Oroszlános-kút), Alhambra, Granada, Spanyolország

Alhambra Lions Court2Az Oroszlános-udvar (Patio de los Leones) Granada arab urának palotájában a középpont, és egyben talán két leghíresebb épület a Hárem az Oroszlános Udvarral. I. Júszufnak és fiának, V. Muhammadnak a megrendelésére építették. A nem túl nagy (28,5 méter x 15,7 méter) udvart galéria veszi körül, melynek két szélén egy – egy pavilon található.

Az udvar területe közel 440 m2. Négy oldalról az egykori hárem termei határolják. A galériát 124 karcsú márványoszlop alakítja ki – néhány ebből dupla, a többi egyszerű. Közepén az Oroszlános-kút (Fuente de los Leones) helyezkedik el, 12 márványoroszlán tartja.

Ez az iszlám művészetében furcsa kivételt jelent, hiszen az állatok és az ember ábrázolását amúgy tiltja a vallás. 1984 óta az UNESCO Világörökség része.

Archibald Fountain, Hyde Park, Sydney, Ausztrália

A 1932-ben épült szökőkút Francois Sicard francia szobrász alkotása. JF Archibald (1856-1919), a The Bulletin magazin tulajdonosa és szerkesztője hagyományozta a városra az Archibald szökőkútat. Az emlékére létrehozott Archibald-díj pedig Ausztrália legrangosabb művészeti díja. A szökőkút emléket állít Ausztrália és Franciaország I. Világháborús szövetségének. A szökőkút a Hyde Park északi végén található az ANZAC Emlékművel szemben. A görök mitológia alakjait -Apolló, Diana, Iason,Theszeusz- mintázta meg a művész, koncepciója a jó harca a gonosszal. A nagy medence hármas tagolású: a központi Apolló szobor körül, Diana (tisztaság istennője), Iason és az aranygyapjú, Thészeusz megöli a Minotauruszt kompoziciók láthatók.

James Scott Memorial Fountain, Belle Isle Park, Detroit, USA

Egy detroiti milliomos, James Scott (1831-1910) végrendeletében vagyonát Detroit városára hagyta egy kikötéssel, hogy halála után egy életnagyságú szobrot állítsanak az emlékére. Évekig vitáztak a városatyák, nem akarták teljesíteni a végakaratát, végül azonban az addigra jelentősre duzzadt vagyon meggyőzte őket.

Cass Gilbert New York-i építész tervezte és 1925-ben készült el a Belle Isle Park nyugati végében álló gyönyörű, hófehér márvány szökőkút. Faragott oroszlánok, delfinek és teknősök díszítik és Neptunusz feje a kifolyó.
Az életnagyságú bronzszobor egy gránit talapzaton áll, egy szemlélődő, kifogástalan öltözetű James Scott-ot ábrázol aki elgondolkozva nézi a szökőkutat. Herbert Adams New York-i szobrász alkotása.

Fontana di Trevi (Trevi-kút), Róma, Olaszország

A szökőkút három út találkozásánál épült fel, innen származik megnevezése is (Trivium).
A Nicoló Salvi által tervezett csodálatos barokk szökőkút 1762-ben készült a Poli-palota déli homlokzatán. A víz megfékezését ábrázolja. Neptunuszt, a tengerek istenének szobrát Pietro Bracci alkotta. Neptunus kísérői a tritonok, akik hippokampuszokat (uszonyban végződő lovak) szelídítenek. Az egyik triton, melynek hippokampusza nyugodt, a megfékezett vizet szimbolizálja, míg a vad hippokampusz a viharos tenger szimbóluma. A legnagyobb barokk szökőkút Rómában és az egyik leghíresebb a világon. Egy legenda fűződik a szökőkúthoz, mely szerint, aki beledob egy pénzérmét, az még biztosan visszatér Rómába, az “örök városba”. 1980 óta az UNESCO Világörökség része.

Versailles fountain, Franciaország

A világhírű versailles-i barokk kert, középpontban a kastéllyal, három részből áll:
a Kis park, a Nagy park és a Vadászterület.
A versailles-i kastély homlokzata mellett épített két díszmedence a Leto és az Apollo jelenlegi formájukat 1685-ben nyerték el. Mindkét medence szélén négy-négy szoborcsoport található, Franciaország négy folyóját, négy nimfát és négy gyermeket ábrázolnak. A Leto medence egy mitológiai történetet jelenít meg, ahol Jupiter az istennő ellenségeit békává és gyíkká változtatta.

A medence közepén álló istennő szobra 1670-ig egy sziklán állt, hat békaszoborral a medencében és huszonnéggyel a medence mellett. Gaspard és Balthazar Marsy 1668-1670 között építette, majd a kutat Hardouin-Mansart változtatta meg (1687-1689) és most ezt csodálhatjuk. A kert középpontjában találjuk a második medencét, az Apolló a Nap-szekerén emelkedik ki a habokból. A kutat XIII. Lajos uralkodása alatt 1636-ban építették, melyet XIV. Lajos megnagyobbíttatott és 1670-ben elhelyezték a medence közepére a híres, aranyozott bronzból készített, szekerét hajtó Apollót ábrázoló szoborcsoportot. A versailles-i kastély és kert az UNESCO Világörökség része.

Nyári kert, Peterhof, Szentpétervár, Oroszország

Az orosz uralkodók Szentpétervár körüli nyári rezidenciái közül Peterhof a legszebb, amelyet még I. (Nagy) Péter építtetett. Peterhof méltó vetélytársa a francia mintának , a nyári palota el is nyerte az „orosz Versailles” címet. A palota alatt található Nagy Vízesés vize egy hatalmas márványmedencébe ömlik, mielőtt egy csatornán át a tengerbe folyna. A remekművet 64 szökőkút vize táplálja, és mintegy 200 szobor díszíti. A szökőkutak között látható a Sámson-kút is, ahol az oroszlánok torkából a víz 20 m magasra lövell. Szentpétervár történelmi központját a város környékének más műemlékeivel együtt 1990-ben felvették az UNESCO Világörökség listájára.

Clarence Buckingham Memorial Fountain, Chicago, USA

Kate Buckingham Sturges (1858-1937) művészeti mecénás egymillió dollárt adományozott Chicago városának egy szökőkút elkészítésére, melyet bátyja, Clarence emlékének szentelt. Edward H. Bennett chicagói építész tervezte a szökőkutat a francia szobrász Marcel Loyauval és Jacques H. Lambert mérnökkel.
1927-ben készült el a kút, mely a versailles-i Leto medence mására készült nagyobb méretekkel. Bennett négy Art Deco stílusú tengeri lóval (csikóhal) (1927-ben díjat nyertek Párizsban a szökőkút szobrászati elemei) díszítette a szökőkutat a Michigan-tó partjával határos négy államot (Wisconsin, Illinois, Indiana és Michigan) szimbolizálva. A chicagói Nagy Parkban központi helyen álló kút rózsaszín márványból készült és esténként gyönyörű fényjátékában gyönyörködhetünk, melyet ma már számítógép vezérel.

Jet d’Eau, Genf, Svájc

Az első Jet d’Eau-t 1886-ban helyezték üzembe a vízművek és a vízvezeték-hálózat tehermentesítésére. A tóban elhelyezett szökőkút 1891-ben költözött a jelenlegi helyére a svájci Államszövetség 600. évfordulója és Szövetségi Torna Fesztivál alkalmából hozták működésbe először. A Genfi-tó déli partjának mólójánál elhelyezett szökőkút ma már Genf szimbólumává vált. Lenyűgöző látvány a 140 m magasra törő vízsugár.

Forrás: világutazó blog

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.