A spanyolok és a flamenco

Mi jut először eszünkbe amikor Spanyolországra gondolunk? A forróság, a homokos partok, a paella, a tapas, a spanyol gitár vagy éppen a flamenco? Bármelyik is legyen, egy biztos, egy Andalúz nyaralás alkalmával mindegyiket bátran kipróbálhatjuk.

Ha a flamenco ugrik be először ha a spanyolokat emlegetik, akkor a legjobb helyen járunk, a tánc szülőföldjére érkeztünk. A flamenco gyökerei az évszázadokkal ezelőtti Andalúzia kulturális sokszínűségének köszönhetőek; az alapok az ősi andalúz népzenére épülnek, akkorra nyúlnak vissza, amikor a zsidó, mór és cigány népeket üldözte a katolikus rezsim. A különböző kultúrák összekeveredéséből jött létre, mint egy remekmű, amelyet a művész a palettáján összekeveredő színekből alkot meg. Sok évszázadon keresztül formálódott a művészet e kifejezésmódja, egészen a kora 19. századig, amikoris az andalúziai ünnepeken már, kávéházi szórakoztató műfajjá vált.

A flamenco lényege minden bizonnyal a hangzás, azaz a canto (ének) és ahogyan a tánc tökéletesen idomul a zenéhez. A zenész és a táncos mély érzelemmel tölti meg a helyiséget. Sem, a gitár sem a kasztanyetta nem voltak hagyományosan részei a flamenconak, mindig a művész érzelmei vannak a középpontban. Csak a 18 század vége felé váltak együtt a flamenco szerves részévé, és a többi spanyol tánc sajátosságává is.

A 80-as években a flamencót egy tapadós táncként emlegették, de az új generáció, szüleik útján haladva új életerőt vittek az előadásba, valami újat vezetve be ezzel a régi hagyományos mozgások közé. Amikor a falmencot képzeljük magunk elé, gyakran egy csendes, sötét színpad elevenedik meg, majd a távolban, egy gitáros tűnik fel, aki egy hagyományos spanyol gitáron játszik, mindeközben szűrt fény világítja meg. A színpad másik oldalán finoman kezdenek hallatszódni a kasztanyetta vagy a lábdobogás semmivel össze nem téveszthető hangjai. Ezután a zene hirtelen megáll, és a táncos kiemelkedik, majd elkezdődik maga a tánc.

Bármit is próbálna ki a fent említett spanyol különlegességek közül az ember lánya, érdemes az Andalúz út alatt ellátogatni egy flamenco showra, amely minden bizonnyal az összes spanyol városban fellelhető.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.