Újra megnyílt a Moszkvai Nagyszínház

236. szezonját teljesen megújult épületében ünnepelte a világ egyik legrégebbi és legnagyobb operaszínpada, a Bolsoj Tyeatr 2011. október 28-án. Az eredeti ház építését még Katalin cárnő engedélyezte, ami többször leégett.

A Bolsoj mai épületét 1856 októberében nyitották meg II. Alekszandr cár koronázásakor, de ez is leégett. Újabb épületének sírját „megásta” az 1930-as moszkvai metróépítés is, végül a repedések és a kiszolgáló helyiségek szűkössége miatt lehetetlenné vált az előadások megtartása, ezért 2006-ban bezárták. Hat év után régi fényében ragyog, miután 21 milliárd rubel beruházással, 70 ezer négyzetméternyi bővítéssel, 3600 restaurátor és építész munkája nyomán újra nyithatott. 400 kg aranyfüstöt használtak fel, földalatti öltözőkkel és földalatti színpaddal is bővült.

Oroszországban a kultúra elsődleges jelképe a Bolsoj, a hagyományok őrzője, ahol tehetséges énekeseket és táncosokat nevelnek ki. A gálakoncerten az építőmunkások, a ruhatárosok és a nézőtéri felügyelők jöttek a színpadra. A nézőtéren helyet foglalt az elegáns közönségen kívül minden politikai párt képviselője, államférfiak, az orosz pátriárka, még élő híres énekesek és táncosok. Nyitáskor kedvezményes 50 rubeles (350 forintos), diákok 40 rubelért válthattak belépőket, de 2012 februárjáig már minden jegy elkelt.
A többség 250 rubelért kap helyet, de a páholyok öt emeletén 5000 rubelt is fizethetnek egy jegyért. Moszkvában a legnézettebb előadás a Hattyúk tava, erre a legmagasabb helyárakat (átlagban 36 ezer forint) állapították meg. A Youtube és Európa nagy tévétársaságai egyenesben közvetítették az eseményt.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.