Málta – több mint tengerparti nyaralás

7000 év történelem és kultúra, mediterrán gasztronómiai élmények, ragyogó napsütés és kristály tiszta víz, izgalmas búvárparadicsom és szívből jövő vendégszeretet. Mintegy kétórányi repülőút megtétele után egy különleges, a megszokottól eltérő világban találjuk magunkat. A Földközi-tenger szívében, Szicíliától alig 90 km-re délre, Málta és testvérszigetei Gozo és Comino várják a látogatókat.

Gozo & Comino

Málta testvérszigetein, mintha megállt volna az idő. Gozo és a kisebb Comino a csend, a béke és a nyugalom szigetei. Málta északi csücskén kompra szállva húsz percnyi hajózás után érkezünk a fősziget egyharmadánál is kisebb méretű szigetre, Gozora. A legendáiról és nyugalmáról ismert szigeten már az első pillanattól kezdve más látvány fogad bennünket. Különleges mikroklímájának köszönhetően Gozo sokkal zöldebb. A szigetlakók többnyire mezőgazdaságból és halászatból élnek. Ez határozza meg mindennapjaik ritmusát. Az élet itt érezhetően lassabban telik.

Gozo dimbes-dombos tájait, rejtett öblök, hatalmas barokk templomok, apró falvak, bájos, szépen rendbe hozott farmházak teszik igazán változatossá. Ez utóbbiak egyre kedveltebb nyaralási formák nem csak a helyiek, de a külföldiek körében is. Nem csoda, hisz a 3-4 hálószobás, összkomfortos, medencés, kertes villák igazi búvóhelyül szolgálnak a pihenni vágyóknak.

Gozo történelme

Gozo azonban nem mindig volt ilyen békés. Történelme tele van színes legendákkal, nagy csatákkal és komoly építkezésekkel. A sziget egyik ismertebb elnevezése is egy legendából ered. A gozoiak még ma is sokszor Kalipszo szigetnek hívják. A legenda szerint ugyanis ez volt a híres nimfa szigete, ahol Odüsszeuszt hét éven keresztül fogva tartotta. Kalipszo feltételezett barlangja a sziget északi részén található Ramla-bay közelében. Ahogy Málta történelmét úgy Gozoét is sok civilizáció, hódító alakította. Az első gozoi „telepesek” i.e. 3600 már komoly építkezésekbe kezdtek. Ma Xaghra városa mellett található az a Ggantija-temple néven ismert világörökségi helyszín, amit a tudósok a világ legrégebbi szabadon álló, ember alkotta építményének tartanak. Az akkori népek elsősorban mezőgazdasággal foglalkoztak és termékenységkultusz uralta hitvilágukat. Ezek a szakrális építmények is, melyekből még több mint 20 található az országban, ilyen vallási célokat szolgáltak.

A sziget életében nagyon fontos szerepet játszottak a rómaiak. Ők csatolták Gozot Máltához. A régi főváros, a Citadella egy római város romjaira épült. Később föníciai befolyás alá került a sziget. Gozo mai neve is ebből a korból ered. Feltételezhetően a föníciaiak gályái alapján Gwl névre keresztelték, amit a normann, majd később a castiliai uralom Gozová ferdített.

A kis sziget lakói sokszor szenvedtek egyéb betolakodók támadásaitól. Kalózok és török csapatok raboltak a szigeten. Egy alkalommal szinte a teljes lakosságot elvitték rabszolgának. A megmaradt 200 főt a lovagok ettől kezdve törvényileg kötelezték, hogy az éjszakákat a Ciadella megerősített várfalain belül töltsék. A régi főváros ma már csak turisztikai látványosság. Sajnos egy jó része összedőlt egy XVII. századi földrengés következtében.A mai főváros Victoria körülöleli a régi városfalat.

Búvárkodás Gozon

Gozot történelmi látványosságai mellett sokan természeti képződményeiért és kitűnő búvárkodási lehetőségeiért keresik fel. Az Azur Window szikla ablaka lenyűgöző látványt nyújt. Tövében nagyon sok búvár merül alá, hogy a több mint 60 m mély barlangok állat és növényvilágában gyönyörködjön. A kevésbé merészek a szomszédos Inland Sea, belső tóról induló kishajókon szállnak vízre, hogy a sziklahasadékon átkelve csodálják meg a tengerpart hatalmas sziklaképződményeit.

Gozo gasztronómiája

Gozo gasztronómiája is egy kicsit más mint a főszigeté. A főleg mezőgazdasággal foglalkozó helybéliek nagyon büszkék a gozoi kecske sajtra, aszalt paradicsomra és a különleges mézre.

Gozo lakosai

Míg a férfiak a tengert járják a jó halfogás reményében asszonyaik a hagyományoknak megfelelően készítik messze földön híres csipkéiket. A pamut és selyemszálból készülő kézimunkák hosszú hónapok sőt évek munkái. Egyes mesterek munkái rendszeresen részt vesznek a brüsszeli csipkekiállításon.

A gozoi emberek hétköznapjain, életritmusán, nyitottságán érződik a vidéki emberek természet szeretete és a vallásosság. A házak ablakaiban úton-útfélen a legkülönbözőbb kegytárgyak, szentképek, a legszegényebb, legkisebb faluban is hatalmas barokk templomok hirdetik, hogy itt a hit nagy szerepet tölt be. A vallási ünnepek szinte egymást érik a nyár folyamán a sziget különböző pontjain.

Comino

A Máltai-szigetcsoport legkisebb és talán legromantikusabb, lakott szigete. Alig 15 perces csónakázással lehet megközelíteni Málta északi kikötőjéből. Állandó lakóinak száma nem több 10 főnél. Az aprócska, mindössze 3,5 km2 nagyságú szigeten nagyon kevés a növényzet, bár nevét egy fűszernövényről, a köményről kapta. A sziget egyetlen komolyabb létesítménye egy négycsillagos szálloda. Történelmi látnivalói nincsenek, leszámítva egy őrtornyot és egy kápolnát, amit még a lovagok építtettek. Ők voltak az első turisták, hisz Comino szigetére pihenni és vadászni jártak. A sziget vadállományát törvényileg védték. Csak engedéllyel lehetett a szigetre lépni és ott vadászni. Aki ezt a szabályt megszegte, akár 3 évnyi gályarabságot is kaphatott.

Tengerpartja ma is igazi „csemege”. A Blue Lagoon néven ismert rejtett kis öblénél nagyon sokan fürdenek az akvamarin színű, kristálytiszta tengerben. Búvár paradicsom a javából. A sziklás partok mentén kevés az árnyék ezért itt különösen fontos a leégés ellen védekezni.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.