Egészségügyi felkészülés az egzotikus utazásra

A magyar utazók általános egészségügyi felkészületlenségét az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai is tükrözik. Az elmúlt hónapokban jóval több hepatitis fertőzést, maláriás és dengue-lázas esetet regisztráltak Magyarországon, mint korábban. Ezek a betegségek egyértelműen az utazásokhoz köthetőek. Éppen ezért az egzotikus utazási szezon kezdetével érdemes felhívni a figyelmet az egészségügyi felkészülés fontosságára. Olvassa el rövid ismertetőnket, amelyben bemutatjuk a legnépszerűbb úti célpontokra vonatkozó egészségügyi előírásokat! Az egzotikus utazók az utazás előtt legalább hat héttel látogassanak el valamelyik oltóközpontba, és kérjék szakember személyre és úti célra szabott tanácsát!

Egzotikus utazóknak ajánlott a hepatitis A és B elleni védőoltás

A célállomástól függően számos fertőző betegség fenyegetheti az utazót! Ezek jelentős része általában vakcinációval megelőzhető. A leggyakrabban hazahurcolt fertőző megbetegedés a hepatitis A vírus által okozott májgyulladás. A vírus fertőzött élelmiszerekkel vagy szennyezett vízzel terjed. A vírus az egzotikus úticélként megjelenő országokban is igen elterjedt, a World Health Organisation (WHO) becslése szerint évente 1,4 millióan fertőződnek a májat károsító vírussal . A hepatitis B vírus testnedvekkel, elsősorban szexuális úton terjed, valamint nem kellően sterilizált orvosi eszközök használatával (akupunktúra, tetoválás, testékszer nem higiénikus felhelyezése). Körübelül 2 milliárd fertőzött él világszerte . A hepatitis B vírus fertőzőképessége százszorosa a rettegett HIV vírusénak. . A hepatitis A és B ellen már létezik kombinált védőoltás is. A teljes oltási sor felvételével több évtizedre szóló védettséget szerezhetnek az utazók.

A trópusi országokban gyakori a malária

Talán a legismertebb trópusi betegség a malária. 2008-ban 247 millióan fertőződtek meg a kórokozóval, és közel 1 millióan haltak meg a betegség következtében. Az utazók megfelelő felkészülés nélkül védtelenek a betegséget okozó parazitával szemben. A malária ellen ma még nem áll rendelkezésre vakcina. Elérhetőek azonban korszerű gyógyszerkészítmények, melyek folyamatos alkalmazásával megelőzhető a szúnyogok által terjesztett betegség. Bizonyos gyógyszereket szedését elégséges csupán 24 órával az érintett területre érkezés előtt elkezdeni.

Legnépszerűbb trópusi célpontok

Fontos, hogy mindig tisztában legyünk azzal, mi vár ránk a célországban. Milyen betegségekre számíthatunk, és hogyan lehetséges azokat megelőzni? A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ajánlásokat fogalmaz meg a különböző célországokban javasolt védőoltásokról és gyógyszeres megelőzésről.

A www.utazaselott.hu weboldalon is tájékozódhat a célországban fenyegető fertőző betegségekkel kapcsolatosan. Az egzotikus utazók az utazás előtt legalább hat héttel mindenképpen látogassanak el valamelyik oltóközpontba, és kérjék szakember tanácsát!

Kategória: Nyaralások | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.