Nem mindegy, mit énekelnek a gondolások

Az “O sole miót 1898-ban Giovanni Capurro nápolyi újságíró szerezte. “Semmi köze a velencei identitáshoz. Teljesen torz képet ad a városról. A gondolásoknak a Ninetta monta in gondola (Ninetta, szállj a gondolámra) című venetói dalt kellene énekelniük – hangoztatta Alberto Mazzo, a városi önkormányzati testület képviselője.

Szavainak nyomatékot adva célzott arra, hogy a gondolások hivatala évi 600 ezer eurós támogatásban részesül a városi kasszából. Szerinte a támogatásért cserébe a hivatal kötelességévé kellene tenni, hogy ellenőrizze: tagjai velencei dalokat énekelnek. Ha megbünteti a farmerban vagy tornacipőben dolgozó gondolást, azt is bírságolja meg, aki az “O sole miót énekli – kardoskodott. Senki sem kényszerítette a velencei gondolásokat arra, hogy nápolyi dalt énekeljenek! Úgy látszik, tetszik nekik, sőt a turistáknak is.

Az “O sole mio Olaszország nemzetközi himnuszának számít, az Egyesült Államoktól Japánig ismerik – válaszolta a nápolyi énekes, Nino D”Angelo. A gondolásoknak eszük ágában sincs ismeretlen venetói dalokat énekelni, és továbbra is az “O sole miót kántálják. Utána pedig a gondolán ringatott utasok a Volare vagy a That”s amore közül választhatnak.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.