Mire számítsunk? – Velencei karnevál – 2012. február

Ez a világon az egyik leghíresebb karnevál, persze jellegében egészen más, mint a táncot középpontba helyező Rió-i. Sokan utazási álmaik egyikének tartják, hogy egyszer megélhessék a velencei karnevál misztikus világát. Velence amúgy is szinte kötelező célpont, de a karnevál idején a város a megszokott képéhez képest is még színesebbé és látványosabbá válik.

Hosszú történelmi múltja van az ottani karneválnak. Eredetileg is világias, pogány ünnep volt, valamiféle elegáns, az egyszerű népünnepélyekhez képest megkülönböztetett emelkedettségű, de mégis játékos, incselkedős ,,megaparti”.

A velencei maszkok titka

A 14. századtól kezdve lett hagyomány a speciális karneváli maszkok viselése. A maszk viselésének lényege az, hogy a karnevál ideje alatt bárki valaki más lehessen, legalábbis ennek illúziójával kacérkodhasson. A maszk viselője kilép a mindennapjainak világából, és jelképesen átmegy egy másmilyen, spirituális világba, ahonnan a maszk levétele után tér vissza a valóságba. Érdekesség, hogy a mi Ferenc Jóskánk 1869-ben inkognitóban részt vett a karneválon és egy kitalált személynek, Falchenstein grófnak adta ki magát, a maszkja mögé bújva. Ha valaki erősen át akarja élni ezt az egész élményt, annak magának is maszkot kell öltenie. A karneválon viselt maszkot aztán felteheti az ember otthon a falra szép emléknek. Az igazi, hiteles velencei karneváli maszkokat kézműves mesterek közül is csak a kiemeltek csinálhatják. Alig tucatnyian vannak ilyenek. A valódi maszkok művészi darabok.

A tipikus maszkok:

  • banta = fehér, az egész arcot fedő maszk, amely gyakran része egy teljes fehér jelmeznek
  • moretta = fekete bársonyos, ovális maszk, amelynek csak a szemeknél vannak rései
  • gnaga = macska maszk
  • pantalone = amelynek hosszú orra van

Jó tanácsok a velencei karneválra utazóknak

A karnevál régi hagyományaiból 1979 óta lett nemzetközi, minden évben ismétlődő, 12 napos turistalátványosság. A karnevál legvarázslatosabb éjszakai színtere a Pisani Moretta Palace, a Grande Canale mentén. A karnevál idején Velence tele van utcai előadásokkal, rengeteg a mutatványos. Vannak tűzijátékok, kosztümparádék minden mennyiségben.

Gyakran van szabadtéri bál a Szent Márk-téren, és érdekesek a gondolák díszes felvonulásai is. Előre fel kell készülni arra, hogy a Szent Márk-térre folyton több tízezren igyekeznek és előfordul gyakran, hogy sorba kell állni a térre való eljutáshoz. Legjobb esetben is apró léptekkel lehet csak előre haladni. A karneváli látogatóknak hozzá kell szokna, hogy szinte mindenhol óriási és folyamatos a tömeg. A kisebb tereken és a szűk hidakon rendszeres a gyalogos közlekedési dugó. A hangulat nagyon könnyed. A helyiek ilyenkor megengednek maguknak mindenféle gyerekes, őrült dolgot. A velencei lakosok amúgy az év többi részében nem nagyon kedvelik a turistákat, jóllehet belőlük élnek, de ilyenkor a morgolódást is hajlandóak szüneteltetni.

A magyar utazóknak is meg kell érteniük, hogy a karnevál az engedékenységről, felszabadultságról szól. Felesleges megrökönyödni az utcai viccelődéseken, még ha a tréfa éppen elég nyersnek is bizonyul. A felszabadultság előnye, hogy mindenki engedékenyen viszonyul a fényképezésekhez, az ismerkedésekhez. Kevés dolog minősül ilyenkor utcai zaklatásnak. Kicsit olyan, mint nálunk szilveszterkor kint az utcákon.

Nem szabad elfelejteni: a karneváli tradíció abban gyökeredzik, hogy a középkorban a helyiek a maszk álcája alatt olyan szabadságot akartak élvezni, amit az akkori hatóságok a normál hétköznapokban nem néztek el. A mai időkre lefordítva ez inkább azt jelenti, hogy ilyenkor az emberek szívesen megszabadulnak a hétköznapjaik társadalmi konvencióitól.

Érdemes még tudni:

  • A karnevál idején az éttermek dugig tele vannak. Szabad asztalra rengeteget kell várni. A menetrend szerint közlekedő hajók, vaporetto-k is zsúfoltak.
  • A zsebesekre nagyon kell vigyázni. A karnevál ideális terep számukra. Egyszerűen ne vigyünk értékeket magunkkal, vagy nagyon ügyesen rejtsük azokat el. Főleg a pénztárca elővételekor kell vigyázni. A közbiztonság amúgy jó, és rablások nincsenek, csak kizsebelések.
Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.