Európa virágoskertje – Keukenhof Garden

Szélmalom, facipő, bicikli, csatorna, tulipán, ugye mind egyre gondolunk: Hollandia. Tehát a tulipán nem csak egy virág, hanem Hollandia egyik jelképe is, melybe lépten-nyomon belebotlunk az egész országban.

Valójában Közép- vagy Belső-Ázsiából származik. Az Oszmán Birodalomban a tulipán volt az uralkodóház emblémája. I. Szulejmán császár uralkodása idejében már kísérleteztek a tulipánokkal, számos gyönyörű változatát hozták létre. A kerti tulipán 1554-ben került Törökországból Bécsbe. A bécsi udvar megbízásából a flamand származású isztambuli nagykövet Augerius Gislenius Busbequius tulipán hagymákat hozott Törökországból, amelyeket Carolus Clusiusnak a kor neves botanikusának ajándékozott. Clusius amikor 1593-ban a leideni egyetem professzora lett, teleültette kertjét tulipánokkal, ezzel meghonosítva a növényt Hollandiában. Így akaratlanul is ő az elindítója a későbbi hollandiai “tulipánláz”-nak.

16. században az akkori mezőgazdasági helyzetben több művelhető termőföldre volt szükségük a hollandoknak. Rájöttek arra, úgy a legkönnyebb eltüntetni a vizet az elázott földekről, ha szélmalmokat állítanak. A malmok kiszivattyúzták a vizet az elázott terültekről, egyenesen a tengerbe. Az így lecsapolt földön olyan egyedi és különleges termőföldet kaptak, amelynek eredményeként a világon egyedülálló szépségű virágokat tudtak/tudnak termeszteni.

Hollandiában a tulipánmezők tucatjai tarkítják a tájat. Aarlsmeerben zajlanak a világ legnagyobb virág-árverései. Színpompás tulipánföldek között érünk Keukenhofba, a világ egyik leggyönyörűbb parkjába, mely Lisse városa mellett fekszik. A kert története a XV. századig nyúlik vissza. Akkoriban még Jacoba van Beieren grófnő kastélyának a hagyományos értelemben vett kertje volt. A „keukenhof” szó jelentése konyhakert és eredetileg a kastélyt látta el fűszerekkel és zöldségekkel.

A virágkertészetet 1949-ben alapították, hogy a holland kertészetek és nemesítők bemutathassák újdonságaikat. Azóta Keukenhof a legnagyobb állandó virágkiállítás. 32 hektárnyi területén 87 különböző fafajta és 100 nemesített tulipánfajta várja a park vendégeit. Összesen 15 kilométernyi sétára alkalmas kis út vezet a virágágyások között. Európa kertjeként is ismert Keukenhof Hollandia és egyben Európa legnagyobb virágoskertje. Egyedülálló és világhírű, az egyik legnépszerűbb látványosság Hollandiában, rengeteg látogatót vonz a világ minden tájáról.

Forrás: vilagutazo.blog.hu

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.