Thaiföldi szigetek- Szerény szépségek

A világon vannak olyan helyek, ahová eljutva azt gondoljuk: szép, érdekes, egyszer látni kell, de legközelebb inkább valami újra lennék kíváncsi. És vannak olyan vidékek, ahová bármikor szívesen visszatérünk, még akkor is, ha már nyilvánvalóan nem fog az újdonság erejével hatni ránk. Thaiföld pontosan ilyen.

Járjunk akárhányszor ebben az országban, egy újabb utazás kedvéért hajlandóak vagyunk lemondani egy ismeretlen, izgalmas, új helyszínről.S hogy miért tart fogva bennünket ez a délkelet-ázsiai ország? Végzetes vonzerejét megpróbáljuk megfejteni: bemutatjuk legszebb, ugyanakkor legelérhetőbb szigeteit, pontosabban ezek tengerpartjait.

Kis trópusi paradicsom: Koh Samui

Koh Samui Bangkoktól mindössze egyórányi repülőútra fekszik az egyik leggyakrabban látogatott, kis trópusi paradicsom, Koh Samui. A sziget változatos partjai között gránitsziklákkal tarkított, különlegesen szép öblöket is találunk. Samui partjainak egyik különlegességét a kristálytiszta, meleg tengervíz mellett a puha, széles homokfövenyek adják, amelyeken napközben nyugágyak, napernyők csalogatnak pihenésre. Estére a „plázs” átalakul korzóvá, ahol akár mezítláb is sétálhatunk kilométereken át. A strand mögött sorakozó éttermek és szállodák ilyenkor kipakolják asztalaikat, foteljeiket a fövenyre, így vacsora közben szinte a tenger nyaldossa a lábunkat.

Természetjárás a vízen: Phan Nga Nemzeti Park

A Phuket szigetéről induló túrák közül az egyik legnépszerűbb program a hajókirándulás a Phan Nga Nemzeti Parkba. A különleges formájú, gyönyörű sziklás szigetek között siklanak a kirándulóhajók és a motorcsónakok, hogy aztán egy csendes öbölben lehorgonyozzanak. Bárhol lehet búvárkodni, a hajók fedélzetein ehhez minden felszerelés (búvárszemüveg, uszony és pipa) rendelkezésünkre áll. Maradandó élmény a kajakozás is helyi vezetőkkel: a kis csónakokkal körbejárhatunk egy-egy szigetet, bemerészkedhetünk a zárt öblökbe, vagy a vadregényes mangrove erdőkbe.

Teknősles a páncélosok szigetén: Koh Tao

A sziget elnevezését teknős alakjáról és a korábban a szigeten élő sok teknősbékáról kapta. Egy állatvédelmi programnak köszönhetően a mai napig találkozhatunk itt különféle teknős fajokkal. A közeli korallzátony miatt a sziget manapság Délkelet-Ázsia egyik legnépszerűbb búvárparadicsoma. Koh Tao-ra legtöbben Koh Samui szigetéről érkeznek egynapos hajókirándulások keretében, pedig a szigeten számtalan hangulatos szálloda is van. Az apró földdarabon csodás gránitsziklákat és hegyeket találunk, ahol még a hegymászók is számíthatnak kihívásokra. Mivel Koh Tao egyelőre kevésbé ismert, mint a közeli Koh Samui, a szállások árai is kedvezőbbek, ezért a fiatal hátizsákos turisták kedvelt úti célja.

Pihenésre ítélve: Koh Nang Yuan

A Koh Tao-tól nem messze található kicsi sziget Thaiföld egyik gyöngyszeme. Koh Nang Yuan valójában nem egyetlen összefüggő földdarab: az apró szigetcsoport három önálló szigetecskéből áll, amelyeket fehér korall homokföveny köt össze. A legkisebb, középső szigeten búvárközpontot találunk, a szélső szigeteken pedig bungalókban szállhatunk meg. Innen pazar kilátás nyílik az öblökre, amelyek napközben megtelnek motorcsónakokkal, kirándulóhajókkal. Magán a szárazföldön nem sok mindent lehet csinálni a pihenésen kívül, de ez legyen a legnagyobb gondunk! A páratlanul szép vízben viszont búvárkodhatunk, kajakozhatunk vagy kenuzhatunk. A szigeten található egyetlen resortban nagyon figyelnek a környezet megóvására, műanyag palackot például nem lehet a partra vinni. Ha valaki nem akar egy teljes hetet tölteni a világtól ennyire elzártan, válassza Samui vagy Tao szigeteket, ahonnan egynapos kirándulóprogramon azért felkeresheti a világnak ezt a gyönyörű csodáját.

Sziget szelíd és vad nyaralóknak: Phuket

Az ország legnagyobb szigete az Andamán-tenger gyöngyszeme, a magyar turisták egyik legkedveltebb thaiföldi úti célja. A legismertebb – és sokak szerint a leghírhedtebb – strand Patong beach, amely homokos partja mellett elsősorban éjszakai életéről, bárjairól, diszkóiról híres. Persze számos kisebb, fehér homokos öblöt is találunk a szigeten, melyek közül néhányat csak a parton fekvő luxusszálloda vendégei vehetnek igénybe. Ezek a szállodák – mint általában a thaiföldi szállodák nagy része – páratlanul elegánsak: tengerre néző bejárattal, tavacskákkal, vízi csatornákkal, távol-keleti stílusú épületekkel és kifinomult ízléssel berendezve csalogatnak bennünket. Ilyen part például Surin beach is, amely távol van a nyüzsgéstől, és amelyen három szálloda osztozik. Az öböl mögötti hegyoldalban több millió dolláros villákból élvezhetik a kilátást, akik ezt megengedhetik maguknak.

Etessen cápát, heverjen a fövenyen!: Phi Phi

Phi Phi két szigetből, Phi Phi Don-ból és Phi Phi Ley-ből áll. A hajók a nagyobb szigeten, Phi Phi Don-on kötnek ki, a turisták Krabiról vagy Phuketről másfél óra alatt érnek ide. Hivatalosan csak a nagyobbik szigeten lehet megszállni. Ha hotelünk a kikötőtől messzebb található, a szállodába kis csónakon érkezünk. A Phi Phi-szigetek világhírnevét többek között a Leonardo di Caprio főszereplésével híressé vált „A part” című filmnek köszönheti. A film óta híres Ma Ya Bay ma már nem olyan nyugodt és kihalt, mint amilyennek a jelenetek mutatták, hiszen napközben számtalan csónak teszi itt partra a rengeteg turistát. A szigetek körüli hajókirándulásra mindenképpen érdemes befizetni: a négyórás úton mindkét földarabkát körbe lehet hajózni, közben több csodás öbölben (a Ma Ya Bay-ben is) fürödhetünk és snorkelezhetünk.

A szigeteket körbeölelő vizek élővilága páratlanul gazdag, a korallok mellett rengeteg halfajjal, többek között bohóchallal, vagy az emberre veszélytelen leopárd cápával, barátságos rájákkal is találkozhatunk. Phi Phi Ley partjai mellett hajózva különleges kalandokban lehet részünk: a Majom-öbölben makikat etethetünk, a Viking-barlangnál pedig megleshetjük, hogyan gyűjtögetik a helyiek a fecskefészkeket.

Forrás: Világjáró Magazin

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.